PDFΕκτύπωσηE-mail

ΚΑΡΑΒΑΚΙ ΟΡΕΣΤΕΙΑΣ

Το μεγάλο μυστικό της γοητείας της πόλης της Καστοριάς είναι η αμφιθεατρική διάταξη των οικιών της και η λίμνη. Τον συνδυασμό των δυο μπορεί να απολαύσει ο επισκέπτης κάνοντας τον περίπλου της χερσονήσου με το Τουριστικό Σκάφος «ΟΡΕΣΤΕΙΑΣ».

      Το «ΟΡΕΣΤΕΙΑΣ» ανοίγεται βόρεια και αφήνει το μάτι του επιβάτη να αγκαλιάσει την πλήρη αρχιτεκτονική σύνθεση της πόλης από εκείνη την πλευρά. Στη συνέχεια το πλοίο στρίβει ανατολικά, παρακάμπτει την αιχμή του βουνού της λίμνης και αποκαλύπτει τη μαγευτική θέα και τους γαλαζοπράσινους καθρεφτισμούς. Προσπερνά περιοχές που παραδοσιακά θεωρούνται ότι ‘κρατούν πολύ ψάρι’, με αποτέλεσμα να βλέπετε μεγάλες συγκεντρώσεις ψαράδων. Μέσα σε ένα στενό άνοιγμα των βράχων φαίνονται τα ‘ Μαγαζιά’. Η παράδοση λεει ότι εδώ υπήρχε αρχαίο ιερό του Ποσειδώνα πάνω στο οποίο χτίστηκε αργότερα μια μικρή εκκλησία στη μνήμη του Αγίου Ζαχαρία. Παρακάτω φαίνεται το ξακουστό μοναστήρι της Παναγίας της Μαυριώτισσας. Με τη μοναδική του αρχιτεκτονική δένει απόλυτα με το περιβάλλον και προκαλεί τον πηγαίο ενθουσιασμό του επισκέπτη. Πριν από το μοναστήρι φαίνεται το στόμιο μιας μικρής σπηλιάς, της ‘Γκουλουμπίτσας’, όπου κρυβόταν οι Καστοριανοί στον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο. Μετά το μοναστήρι διακρίνεται η είσοδος μιας άλλης σπηλιάς. Πρόκειται για την ονομαστή εφτάλιμνη σπηλιά του Δράκου, ένα από τα μεγαλύτερα και ομορφότερα σπήλαια. Σύμφωνα με τον μύθο το σπήλαιο έκρυβε ένα χρυσωρυχείο που φύλαγε ένας Δράκος. Πιο πέρα, ψηλά στα κάθετα βράχια, φαίνεται το ξωκλήσι της Αγίας Κυριακής με το απόκρημνο μονοπάτι. Δίπλα οι  ‘γκαλιότρυπες’ με τις μεγάλες αποικίες μαυροκοράκων ( γκάλιες ) που παλιά τις έπιαναν μικρές οι Καστοριανοί και τις εξημέρωναν. Καθώς το «ΟΡΕΣΤΕΙΑΣ» ταξιδεύει, παραπλέει την παραλία του Ντολτσού, το ιστορικό κέντρο της πόλης όπου ζούσαν οι Έλληνες τον καιρό της Τουρκοκρατίας μέσα σε πανέμορφα αρχοντικά. Ακολουθεί η σκάλα του Σταυρού που ονομάστηκε έτσι για το πέταγμα του Σταυρού στα παγωμένα νερά τα Θεοφάνια και έπεται η νέα παραλία με τον στίβο των κωπηλατικών αγώνων.

      Η περιφερειακή παραλίμνια οδός με τα πλατάνια έχει χαρακτηριστεί με Προεδρικό Διάταγμα σαν Τόπος Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους. Οι βόρειες πλαγιές με τις αμυγδαλιές, τις αγριοτριανταφυλλιές και τα πουρνάρια ανθίζουν νωρίς την άνοιξη φτιάχνοντας εικόνες απαράμιλλης ομορφιάς.  

Δείτε τα δρομολόγια καθώς και τις τιμές εδω

/
GreekEnglish (United Kingdom)

Copyright © 2011 Δήμος Καστοριάς.
Φωτογραφικό υλικό Τrasias Studio

"Σπήλαιο του Δράκου"  Τηλ:2467026777 / 2467029630 Fax:2467022655 Κιν.: 6957591303
Δευτέρα-Κυριακή και αργίες, Θερινό Ωράριο-10.00 έως 18.00 και Χειμερινό Ωράριο-09.00 έως 17.00.